Ποδιατρική-Ποδολογία

podiatriki podologia Η επιστήμη της ποδιατρικής είναι μια παραϊατρική ειδικότητα από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από την Αγγλία. Διαφέρει από την ποδολογία που διδάσκεται στην Ελλάδα και προσφέρει στον ασθενή μια εκτενέστερη γκάμα υπηρεσιών για παθήσεις των κάτω άκρων με επίκεντρο κυρίως το γόνατο και τον αστράγαλο.

Ο κύκλος σπουδών είναι τριετής ή τετραετής φοίτησης έναντι της ποδολογίας που είναι μόλις διετής. Η σχολή σε διδάσκει την επιστήμη της τοπικής αναισθησίας, της μερικής ή ολικής εξαγωγής του νυχιού, την κατασκευή ορθοπεδικών πελμάτων καθώς και την προσέγγιση ευαίσθητων ανοσοποιητικά ομάδων όπως αυτών του διαβητη, της ρευματοπάθειας, αγγειολογικά και νευρολογικά επηρρεασμένων ομάδων.

Η ποδιατρική απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αφορά θέματα είτε δερματολογικά (μυκητιάσεις, κάλους, μυρμηγκιές καρφωμένα νύχια) είτε εμβιομηχανικά (πλατυποδία, τενοντίτιδες, λειτουργικές και ανατομικές ανωμαλίες). Σαν επιστήμη συνεπικουρεί σε άλλες ειδικότητες όπως ορθοπεδική, ρευματολογία, ακτινολογία, φυσιατρική, φυσικοθεραπεία, δερματολογία και πολλές άλλες ειδικότητες. 

Αυτό όμως που προσδιορίζει την ταυτότητα της είναι η άμεση και ορατή ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενή με
μακροπρόθεσμο πάντα πλάνο.

.